>

Staň sa GROWNi mentorom, alebo daj a dostaneš

Pred pár dňami sme v článku písali o tom, čo je to mentoring, prečo a ako ti môže pomôcť v tvojom kariérnom alebo osobnom rozvoji, či ako si môžeš nájsť mentora na platforme GROWNi. Dnes sa pozrieme bližšie na to kto je to mentor, aké je byť našim mentorom a ako sa ním môžeš stať aj ty. Lebo dať niekomu svoj čas a vedomosti je to najviac čo môžeš dať a my v GROWNi veríme, že sa ti to v dobrom vráti.

Čo je to mentoring?

Mentor Lenka počas online mentoringu.

Len si v krátkosti pripomeňme, čo tento pojem znamená. Mentoring je spôsob alebo proces, pri ktorom môžeš rozvíjať svoju osobnosť, zručnosti, či vedomosti, posunúť sa vpred pod vedením odborníka. Je dôležité si vopred určiť, za akým účelom chceš prejsť mentoringom a aký je cieľ celého procesu. Napríklad, ak sa chceš posunúť v kariére, zlepšiť svoje komunikačné zručnosti či poradiť v začiatkoch podnikania. Mentor ti tiež môže poradiť pri výbere vysokej školy, pomôcť v získaní nových zručností a veľa ďalšieho. Mentoring cez GROWNi je dostupný zadarmo.

Žiadosť o mentoring cez našu platformu schvaľuje vždy práve samotný mentor. Prečo sme sa takto rozhodli? Najlepšie to vystihla jedna z našich mentoriek, Lenka Hlinková, ktorá zatiaľ svoju skúsenosť v úlohe mentora vníma tak, že viac získala než dala. Priznáva, že jej mentoring vnukol nápad na nový projekt a tiež ju „nakopol“, aby posunula ďalej 2 nedokončené projekty. Je to teda proces, ktorý môže prinášať pozitíva a výhody obom stranám – menteemu a tiež mentorovi.

Kto je mentor?

Mentor je osoba, ktorá počas procesu mentoringu odovzdáva svoje poznatkyvedomosti a skúsenosti mentorovanej osobe (mentorovaná osoba = mentee), sprevádza ju, inšpirujemotivujeinformujevzdeláva, aby dosahovala stanovené ciele rýchlejšie a efektívnejšie. Aby celý proces fungoval, je dobré, ak mentor ovláda základné princípy komunikácie, pedagogiky či psychológie, ale nie je to stopercentne nevyhnutnou podmienkou. Mentor potrebuje vedieť počúvaťodovzdávať efektívnu spätnú väzbu, mal by mať prirodzenú autoritu a s mentorovanou osobou si vytvoriť profesionálny vzťah založený na dôvere. Ak váhaš, či ísť do toho, nemaj obavy. Nemusíš byť v top manažmente známej firmy, ani mať množstvo ocenení. Mentorom sa môže stať v podstate ktokoľvek s praxou v nejakom odbore, znalosťami v problematike alebo osobnou skúsenosťou, ktorá môže niekomu pomôcť. Čiže potrebuješ hlavne chuť a ochotu.

Mentori na GROWNi sú ľudia, ktorí vidia zmysel v odovzdávaní svojich skúseností a znalostí ostatným a pomáhajú im tak rásť, prípadne sa vyvarovať chýb. Sú ochotní veľa sa pýtať, sústrediť sa na potreby mentees, rozvíjať ich silné aj slabé stránky. Naši mentori sú angažovaníiniciatívni a chcú tieto vlastnosti podporovať aj u ostatných. Sú pre nich dôležité hodnoty a podnikavosť. Ich kľúčové vlastnosti sú tiež ľudskosť a empatiasebadôveraodvahaintegrita osobnosti, prirodzená autorita, ale aj zmysel pre humor.

Prečo sa stať GROWNi mentorom?

Mentor Mirka počas online mentoringu.

Ak sa staneš mentorom, staneš sa tiež súčasťou komunity zaujímavých ľudí. Získaš aj nové podnety pre tvoje samovzdelávanie či kariéru a môžeš postupne zdokonaľovať svoje mentoringové techniky. Mentorka, Mirka Uhnak sa s nami podelila o to, prečo sa rozhodla stať mentorkou na GROWNi: „Mentoringu sa venujem, pretože sama sa obraciam na skúsenejších ľudí, keď potrebujem poradiť alebo povzbudiť do náročných výziev. Vážim si čas, ktorý mi mentori venujú a považujem za svoju povinnosť ponúknuť zasa ten svoj.“ Mirku baví sledovanie pokroku menteeho a tieto spolupráce berie aj ako istú formu relaxu od hektických pracovných úloh: „Naplánovala som si pomoc neziskovým projektom a niekoľko mentoringových stretnutí. Bola to príjemná zmena, akýsi mentálny oddych od bežných biznisových povinností.“ 

Ako na to?

Starší mentor pomáha mladej generácii.

Naši mentori majú možnosť poskytovať jednorazové konzultácie aj dlhodobú spoluprácu – 3, 6, 9, 12 mesiacov. Každý si sám vyberie, aká dĺžka spolupráce mu vyhovuje a uvedie to v profile. Môže tiež ponúknuť viac možností a na konkrétnej dĺžke sa dohodne s menteem pred začatím mentoringu (prípadne počas, podľa potreby a dosahovania cieľov). Ak sa chceš stať mentorom, odovzdávať svoje znalosti a pomôcť nám zlepšovať vzdelávanie na Slovensku, sú na to potrebné tieto kroky:

  1. Zaregistruj sa na platforme a vytvor si profil mentora, napíš v akej téme sa cítiš doma;
  2. Ak už máš vytvorený raz profil na GROWNi platforme, nie je potrebné vytvárať ďalší a registrovať sa znova. Môžeš ho len upraviť, podľa svojich predstáv;
  3. Na vyplnení si daj, prosím, záležať. Pomôže ti to získať záujem menteeho;
  4. Zapni svoj mentorský profil, aby bol zverejnený a viditeľný pre ostatných;
  5. Prečítaj si pozorne príručky pre mentora, ktoré nájdeš vo svojom mentorskom profile;
  6. Keď ti prídu žiadosti sám si vyber koho budeš mentorovať, podľa svojich časových možností, skúseností s mentoringom, témy projektu, záujmov a podobne;
  7. Upozornenie nájdeš v svojom GROWNi profile v záložke Aktivity, ale príde ti tiež priamo na  e-mail.
  8. Vybraný mentee ťa po potvrdení žiadosti o mentoring bude kontaktovať;
  9. Dohodnite si konkrétne podmienky mentoringu, stanovte si spoločne jasné ciele.
  10. Nastav si aj ty svoje ciele ako mentor, aby mohol byť proces prospešný obojstranne – napríklad počúvanie, alebo zlepšenie v dávaní spätnej väzby atď.
  11. Komunikovať môžete priamo cez čet na našej platforme, prípadne telefonicky, alebo cez iné kanály – vopred sa na tom dohodnite;
  12. Klikni na tlačidlo Začať mentoring;
  13. Nezabúdaj na spätnú väzbu a aké dôležité je počúvať menteeho potreby;
  14. Po ukončení celej spolupráce s daným konkrétnym menteem nezabudni kliknúť na tlačidlo pre ukončenie mentoringu;
  15. K ukončeným mentoringom ťa budeme žiadať o spätnú väzbu pre nás, aby sa aj táto platforma mohla vylepšovať.

Pri spätnej väzbe ako takej sa na chvíľu zastavme. Je totiž veľmi dôležitou súčasťou procesu vzdelávania, a to pre všetkých zúčastnených. Menteeho by to malo povzbudiťmotivovať, pomôcť mu rozpoznávať svoje silné a slabé stránky. Mentorovi to zasa pomôže k zlepšovaniu techník, zefektívneniu procesov, prípadne aj pri ďalšom budovaní mäkkých zručností. Spätná väzba by vždy mala byť vyvážená (pozitíva/konštruktívna kritika), férováúprimnájasná a zrozumiteľná. Ako mentor nezabudni, že mentee je tvoj partner v komunikácii, ako rovnocenný kolega a preto dávaj rady len keď ťa o ne mentee požiada, vyhni sa presviedčaniu alebo uprednostňovaniu vlastného ega.

Pár rád pre mentora na záver

Staň sa aj ty mentorom a poď nám pomôcť meniť Slovensko k lepšiemu. Máš otázky? Kontaktuj nás e-mailom na: poradsa@growni.sk a my ti ochotne poradíme. Mentoring je široká téma, takže postupne ti ešte určite prinesieme ďalšie blogové články na našom webe, alebo nás môžeš sledovať aj na Facebooku a Instagrame.