>

Mentoring dostupný pre každého a zadarmo

muž a žena . mentoring

Mentoring v poslednej dobe získava čoraz väčšiu popularitu, čomu napomáha aj online komunikácia, ktorá je dnes nutná. Na Slovensku je to však ešte stále pomerne nová forma vzdelávania a osobného rozvoja. V GROWNi ti chceme na jednej platforme ponúknuť čo najviac zaujímavých príležitostí, a tak ani mentoring nesmie chýbať. Ak zatiaľ o tomto pojme veľa nevieš, alebo chceš vedieť ako mentoring prebieha práve cez našu platformu, viac sa dozvieš v tomto článku…

Čo je to mentoring?

Mentoring je spôsob alebo proces, pri ktorom môžeš rozvíjať svoju osobnosť, zručnosti, či vedomosti, posunúť sa vpred pod vedením odborníka. Je dôležité si vopred určiť, za akým účelom chceš prejsť mentoringom a aký je cieľ celého procesu. Napríklad, ak sa chceš posunúť v kariére, zlepšiť svoje komunikačné zručnosti, či poradiť v začiatkoch podnikania a veľa ďalšieho. 

Cieľom mentoringu, ako takého, je maximalizovať potenciál ľudí ich osobnosť, sebapoznanie, sebadôveru, výkon a podobne. Skúsený profesionál ťa postupnými krokmi prevedie, odovzdáva ti konkrétne rady, poznatky a odporúčania, ktoré môžeš využiť v pracovnom, alebo aj osobnom živote, v škole, pri vlastnom projekte, alebo aj hľadaní rôznych nových nápadov a príležitostí. Táto metóda ma široké využitie a prináša výhodu, že človek z praxe sa venuje priamo tebe a tvojim konkrétnym potrebám či otázkam. 

Poznáme 2 hlavné druhy mentoringu: 

  1. Transakčný mentoring – konkrétny projekt, úloha alebo proces, na konci ktorého získaš konkrétne merateľné výsledky;
  2. Transformačný mentoring – pracuje s hodnotami, presvedčeniami, identitou, rozvíja schopnosti a podobne.

Cez platformu GROWNi máš k dispozícii obe možnosti, alebo ich môžeš vzájomne prepojiť a kombinovať. Môžeš si zvoliť jednorazový, krátkodobý alebo dlhodobý mentoring. Je to vždy na dohode medzi mentorom a menteem. Pri dlhodobej spolupráci odporúčame aspoň 2 stretnutia za mesiac. 

Kto je mentor?

Mentor je osoba, ktorá počas procesu mentoringu odovzdáva svoje poznatkyvedomosti a skúsenostimentorovanej osobe, sprevádza ju, inšpirujemotivujeinformuje a vzdeláva, aby dosahoval/dosahovala stanovené ciele rýchlejšie a efektívnejšie. 

Kto je mentee?

Mentee je osoba, ktorá je mentorovaná, spravidla ide o študenta alebo mladého profesionála, ktorý sa chce posúvať vpred osobnostne či kariérne. Niekedy však môže byť menteem aj staršia osoba. Ak sa, napríklad, niekto rozhodne pre zmenu profesie, alebo chce získať nové zručnosti, pustiť sa do nového projektu, zlepšiť sa v oblasti, ktorá ho zaujíma a podobne. Veď učíme sa počas celého života a v dnešnej dobe neustále pribúda množstvo informácií, inovácií, ľudia sa viac venujú sebarozvoju. Ako mentee vďaka GROWNi môžeš zistiť, akým smerom sa ubrať v škole či práci, aké sú tvoje silné a slabšie stránky, alebo ako sa zlepšovať v tom čo ťa baví a nájsť konkrétne rady. Stačí, ak sa nebojíš vyhrnúť si rukávy, prebrať iniciatívu a pustiť sa do nových vecí. Ako sa vraví – ak chceš zmeniť svet, tak začni najprv od seba.

Ako si nájsť mentora cez GROWNi a ako celý proces mentoringu prebieha?

Prvé čo musíš vedieť je, že mentoring cez GROWNi je dostupný bez špeciálneho prijímacieho procesu alebo testu a je zadarmo. Žiadosť o mentoring schvaľuje vždy samotný mentor. Má na to jeden týždeň, aby dal menteemu vedieť svoje rozhodnutie.

Ak chceš požiadať o mentoring cez Growni, postupuj takto: 

  1. Zaregistruj sa na platforme;
  2. Vyplň si svoj profil, čo najpresnejšie – zvyšuje to tvoje šance získať si a zaujať mentora;
  3. Vyber si mentora zo zoznamu mentorov podľa tvojich, záujmov, odboru, projektu a podobne. Každý mentor má tiež svoj vyplnený profil;
  4. Požiadaj o mentoring kliknutím na tlačidlo Chcem tohto mentora, odpovedz na otázku, prečo by si chcel práve tohto konkrétneho človeka, čo s ním potrebuješ riešiť a odošli žiadosť.
  5. Mentor schvaľuje tvoju žiadosť – podľa svojej vyťaženosti, zamerania tvojho problému, projektu a podobne.
  6. To, že tvoja žiadosť bola odoslaná a či bola schválená uvidíš, ak sa prihlásiš do svojho profilu, klikneš na šípku v pravom hornom rohu a na záložku Aktivity.
  7. Ak bude tvoja žiadosť schválená, príde ti aj upozornenie na tvoj e-mail.
  8. Následne už môžeš s mentorom komunikovaťnastaviť si tému, ciele a trvanie spolupráce, dohadovať si stretnutia, dávať/dostávať spätnú väzbu.
  9. Na komunikáciu môžeš využiť čet priamo na platforme, alebo prípadne telefón či iné kanály po dohode s mentorom.
  10. Budeme ťa žiadať o spätnú väzbu aj pre tím GROWNi. Prosím, nezabudni  nám ju poslať, aby sme mohli zlepšovať príležitosti, ktoré ti ponúkame.

Spätná väzba je veľmi dôležitá, vďaka nej si mentor môže overiť, ako rozumieš informáciám, ktoré ti dal a či proces splnil dostatočne tvoje očakávania. Svoju doterajšiu skúsenosť nám opísala mentee, Simona: „Absolvovala som síce iba jeden jednohodinový mentoring, no dalo mi to veľa. Vďaka šikovným postrehom mentora som dokázala výrazne znížiť vstupné náklady – čo je pre začínajúceho podnikateľa dosť významná vec. A prihodil tiež objektívny feedback na môj podnikateľský nápad, či veľmi dobré tipy a odporúčania.“

Roman sa na mentoring cez GROWNi sa dostal tak, že ho zaujala platforma ako celok, chcel sa dozvedieť viac a pozeral si podrobne na webe našu ponuku. Využil zatiaľ 2 jednorazové konzultácie a dal nám odporúčania pre vylepšenie užívateľského rozhrania. Ocenil by do budúcna lepšie možnosti filtrovania profilov pri hľadaní mentora. Priznal, že on si vybral podľa toho, kto mal vo svojom profile vtipné popisy a zmysel pre humor.

Platforma GROWNi funguje ešte pomerne krátko a stále pracujeme na jej vylepšovaní. Svoje o tom určite vie aj študent informatiky, Marco, ktorý sa o platforme dozvedel od známej. Najprv využil možnosť mentoringu a následne dostal ponuku pomáhať nám ako developer. Marco verí v hodnoty, ktoré GROWNi vytvára pre Slovensko a sám hovorí, že tie mesiace spolupráce mu dali zatiaľ najväčší osobný progres nielen v developerských zručnostiach, ale aj v takzvaných mäkkých zručnostiach (soft skills). Na mentoringu je skvelé práve to prepájanie vedomostí s praxou a konkrétnymi odporúčaniami. Ďalšou výhodou môže byť aj získavanie kontaktov. 

Mentoring je dosť široká téma, takže postupne ti ešte určite prinesieme ďalšie blogové články na našom webe. Najbližšie ti prezradíme aké je stať sa mentorom. Môžeš nás tiež sledovať aj na Facebooku a Instagrame, kde nájdeš ďalšie skúsenosti iných mentees, alebo ďalšie zaujímavé informácie a inšpirácie.