>

Prečo je stáž tá správna voľba?

Stáže pre študentov na GROWNi.sk

Pozná to hádam každý z nás, sedíš doma na gauči, prichádza leto, všetci tvoji kamaráti sú rozutekaní kade-tade a ty rozmýšľaš, čo robiť počas tohto obdobia. Určite si chceš privyrobiť, a tak sa trošku finančne osamostatniť, zároveň chceš svoje leto využiť naplno a nenudiť sa. Veľa z nás začínalo svoju kariérnu cestu tak, že si počas leta našlo popri strednej či vysokej škole pár brigád. Na tom samozrejme nie je nič zlé, čo ak by sa to ale dalo aj inak? Čo takto získať stáž, vďaka ktorej získaš nové vedomosti a skúsenosti a posunieš sa vpred osobnostne i pracovne.

Asi viem čo ti teraz behá hlavou „takýto typ práce si ma predsa počká“, „naplno sa venujem škole, tak si chcem aspoň v lete oddýchnuť“ alebo „nebudem vymýšľať, veď aj tak nemám skúsenosti, ani vedomosti na to, aby som sa na podobnú prácu dal.“ Ak spadáš do tejto skupiny a práve tieto myšlienky sa ti vynorili, tak na ne rýchlo zabudni a skús sa spýtať samého seba radšej nejako takto „prečo by som mal svoje leto venovať práve stáži?“,  „čo mi to prinesie?“ a „aký to bude mať pre mňa význam?“

My ti prinášame odpovede práve na tieto otázky...

Čo ti teda vie stáž priniesť?

Okrem vyplnenia leta, ti samozrejme poskytne cenné pracovné skúsenosti. Nielen, že sa nudiť rozhodne nebudeš, ale naštartuješ aj svoju profesijnú dráhu. Stáž počas školy tiež skrášli tvoj životopis a cesta k budúcim pracovným príležitostiam tak bude jednoduchšia. Pre viaceré organizácie či firmy je dôležité, že daný človek už za sebou isté skúsenosti má a vedel sa popri už škole venovať aj iným aktivitám. Je to dôkaz toho, že vie riadiť svoj čas, chce sa zlepšovať a nabrať skúsenosti, čo si každý zamestnávateľ cení.

Je teraz vôbec vhodná situácia na hľadanie si stáže?

Rozhodne áno. Samozrejme, je pravda, že viaceré organizácie museli skresávať svoje rozpočty, či prepúšťať zamestnancov. Stále sa však nájde množstvo takých, ktorí práve v tomto období ocenia inšpiratívne a jedinečné nápady, ktoré mladí ľudia vedia priniesť. Množstvo organizácií sa presunulo do online módu, máš teda jedinečnú príležitosť pracovať vo firme mimo svojho mesta, či kraja. Zároveň je to skvelá možnosť, ako v momentálnej situácii pomôcť firmám, organizáciám či verejnej správe a priniesť do týchto kruhov nový vietor. Tak hor sa do toho, naber trochu odvahy a siahni po svojej vysnívanej stáži.

A teraz keď ťa naplnilo odhodlanie sa vrhneme na tú najzákladnejšiu otázku..

Ako si nájsť tú správnu stáž?

Najskôr si treba rozmyslieť v akom obore by ťa stáž zaujímala. Ak ti v tomto momente napadlo odvetvie akým sa chceš uberať, tak si hľadaj stáž práve v ňom. Nezabúdaj, že stáž vieš získať v akomkoľvek odbore, vôbec nemusí súvisieť s tým, čo študuješ. Povedzme, že napríklad študuješ financie, no už veľmi dlho ťa fascinujú kreatívne reklamy, pokojne sa teda môžeš rozhodnúť stážovať v reklamnej agentúre. Najdôležitejšie je zamyslieť sa nad tým, čo ťa baví a napĺňa. Ak naopak tápaš , skús i niečo, nad čím si doteraz nerozmýšľal a hor sa do toho. Sprav si podrobný prieskum ponúk a zamysli sa nad svojimi silnými stránkami a zručnosťami, ktoré na budeš na danú prácu potrebovať. Vytvor si kvalitný životopis, ktorý bude odrážať všetky tvoje pracovné i nepracovné skúsenosti. Potom sa stačí už len prihlásiť!

Pri definovaní tvojich silných stránok ti vedia dopomôcť rôzne personálne testy osobnosti ako napríklad: https://www.16personalities.com/

Prečo si hľadať príležitosť cez GROWNi?

Na našej platforme nájdeš široké množstvo ponúk, či už vo verejnom sektore, neziskovkách alebo start-upoch po celom Slovensku. Niektoré pozície sa dajú vykonávať aj online. S partnermi sme ich však poctivo dohadovali, aby mali pre teba čo najväčšiu pridanú hodnotu. Teda aby si mal priestor osobnostne a profesijne rásť a posúvať sa ďalej. Zároveň sú pre nás dôležité hodnoty, ktoré tieto organizácie šíria, ako napríklad etickosť a aby výsledok tvojej práce mal širší dopad na spoločnosť. A to nie je na zahodenie, nie? 😊 U nás máš taktiež možnosť získať okrem stáží aj veľké množstvo skillov, mentoringu, či dobrovoľníckych príležitostí, ktoré ti pomôžu skrášliť tvoj životopis.

Nie sú stáže iba o varení kávičiek a o lacnej pracovnej sile?

Ako sme písali vyššie, naše rozhodne nie. Chceme, aby boli so stážou či full-timom spokojné obe strany, ty aj partner. S pracovnými príležitosťami máme dlhoročné skúsenosti a pravidelne zbierame feedbacky, aby sme príležitosti vedeli stále zlepšovať. Zároveň, slúžime i ako garancia kvality – ak máš nejaké problémy, stáž či full-time neprebieha podľa tvojich predstáv, spoločne to určite vyriešime.

Aké ponuky na GROWNi nájdem?

Skutočne rôzne, od marketingu, IT, financií po rôzne pozície vo verejnom sektore. Napríklad u nás nájdeš zaujímavú pozíciu v technologickej spoločnosť Elysium Tech, ktorá do svojich radov hľadá marketingového a komunitného manažéra. Ak ťa zaujíma skôr neziskový sektor, u nás máš príležitosť nájsť stáž napríklad vo vzdelávacom a rozvojovom programe Nexteria.

A ako sa mám na stáž prihlásiť?

Klikaj na https://growni.sk/praca a vyber si tú pravú stáž pre teba😊 Držíme ti palce!