>

Impostor syndróm a flexibilná práca

Impostor syndróm a flexibilná práca

Flexibilná práca je dnes kľúčovým faktorom pre mnohých rodičov, ktorí sa vracajú z materskej/otcovskej dovolenky. Avšak, napriek tomu, že majú skúsenosti a vedomosti, často trpia tzv. impostor syndrómom. Tento syndróm ich môže ovplyvňovať vo väčšej miere práve v nových pracovných prostrediach alebo po návrate do práce po dlhšej prestávke. Otvorila som si pracovnú ponuku, prečítala požiadavky a povedala som si, že na toto nemám a pracovnú ponuku som zatvorila. povedala nám Diana, mama na materskej dovolenke. Stalo sa to niekedy aj tebe? Mnohí rodičia môžu mať pocit, že návrat do práce po materskej/otcovskej dovolenke ich postaví do situácie, kde budú musieť dokazovať svoju schopnosť manažovať pracovné aj rodinné povinnosti.

Mám impostor syndróm? 

Odpovedz na tieto tri jednoduché otázky a zisti, či sa impostor syndróm týka aj teba:

  • Máš pocit, že tvoje úspechy vďačíš šťastiu alebo niekomu inému a nie sebe?
  • Máš pocit, že potrebuješ stále niekomu dokazovať, že na to máš?
  • Dokáže ťa malá chybička rozhodiť, pretože si myslíš, že na nej skončí tvoja kariéra?

Ak si na väčšinu z týchto otázok odpovedal/-a áno, je dosť pravdepodobné, že máš tzv. impostor syndróm (v preklade syndróm podvodníka alebo sebaspochybňovanie). Dobrá správa je, že v tom nie si sám/sama a že sa na tom dá pracovať. Impostor syndróm má približne jedna tretina mladých ľudí a 70% populácie ho niekedy v živote zažije. Vychádza z našej identity a pocitu menejcennosti. Psychológovia z Pennsylvania State University, ktorí tento syndróm skúmali, popísali tri atribúty, ktoré sa s ním spájajú:

Myslíš si, že ľudia majú prehnaný pohľad na tvoje schopnosti.
Máš strach, že ťa odhalia ako podvodníka.
Máš tendenciu bagatelizovať svoje úspechy.

Pri hľadaní novej práce alebo pri zmene kariéry ťa tento syndróm môže obmedziť až natoľko, že si nebudeš schopný nájsť novú prácu, pretože jednoducho uveríš tomu, že na to nemáš. 

Čo môžem urobiť, aby som impostor syndróm prekonal/-a?

Tu je niekoľko overených tipov od psychológov z Harvard Business Review:

  1. Mysli pozitívne
    Spíš si zoznam vecí, v ktorých si dobrý/-á. Ak váhaš, opýtaj sa rodiny, priateľov a kolegov, aby ti poradili. Sústreď sa na svoje pozitíva a pravidelne si opakuj čo sa ti podarilo a v čom si dobrý/-á.
  1. Oslavuj malé aj veľké úspechy
    Psychológovia tiež odporúčajú zapisovať si malé aj veľké úspechy a kroky, ktoré k nim viedli. Odmeň sa za svoje úspechy, zazdieľaj ich medzi priateľmi a kolegami. Zdieľaná radosť je dvojnásobná radosť. 
  1. Urob si plán
    Ak máš pocit, že je nejaká úloha pre teba priveľká a neveríš, že ju zvládneš, skús si ju rozdeliť na menšie časti. Nemysli na budúcnosť, čo všetko sa môže stať, ale snaž sa ostať v prítomnom okamihu a sústreď sa na jednu malú úlohu krok za krokom. 

GROWNi tip: Okrem tohto všetkého ti odporúčame aj nájsť si na GROWNi mentora/mentorku, ktorý/-á ti pomôže prekonať impostor syndróm alebo ti pomôže so zmenou kariéry a vybudovaním sebadôvery.

  1. Vyhľadaj odbornú pomoc
    Ak ti tieto odporúčania nepomôžu alebo cítiš, že to nestačí, obráť sa na psychológa, ktorý ti pomôže impostor syndróm prekonať. Terapia ti môže pomôcť odhaliť dôvody, pre ktoré sa cítiš menejcenne a budeš s tým vedieť lepšie pracovať. 

Čo môžu urobiť zamestnávatelia?

Je nevyhnutné, aby zamestnávatelia robili aktívne opatrenia na zníženie impostor syndrómu u svojich zamestnancov. Tu je zoznam aktívnych opatrení, na ktoré by mali myslieť:

  1. Vzdelávajte manažérov/-ky o problematike impostor syndrómu a o potrebe venovať pozornosť a podporu každému zamestnancovi,
  2. Poskytnite svojim zamestnancom školenia špeciálne zamerané na prekonanie impostor syndrómu, stres manažment a ako pracovať s perfekcionizmom,
  3. Zaraďte medzi svoje benefity možnosť obrátiť sa na psychológov
  4. Poskytnite svojim zamestnancom flexibilnú prácu a podporte tak ich work-life balans.
  5. Pridelte každému novému zamestnancovi svojho “buddyho” alebo mentora, ktorý im v úvode pomôže lepšie sa adaptovať na nové pracovné prostredie alebo návrat z materskej/otcovskej dovolenky

Flexibilná práca môže pomôcť rodičom znížiť stres, ktorý môžu pociťovať pri snahe zvládnuť prácu a starostlivosť o dieťa zároveň. Budú sa tak vedieť lepšie sústrediť a budú sa cítiť istejšie a sebavedomejšie vo svojich schopnostiach. Zároveň im to poskytne rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.