>

Čo sa nám za posledný rok v LEAF podarilo?

V LEAFe nám záleží na tom, aby bolo Slovensko miestom pre kvalitný a spokojný život. Preto pomáhame mladým ľudom v ich osobnom a odbornom rozvoji, cez naše aktivity a programy. Jedným z nich je aj online platforma GROWNi.sk, na ktorej si teraz. Vznikla najmä vďaka nápadu, snahe a spolupráci 2 organizácii DASATO Academy (predtým I AMbitious Academy) a LEAF.

Pozri, čo sa nám všetko za posledný rok podarilo zrealizovať, aj vďaka našej aktívnej komunite.

Úspechy, z ktorých sa v LEAFe tešíme:

✅ takmer 1000 jednotlivcov, ktorí pomáhajú iným ľuďom v komunite alebo nám pri rozvoji programov, svojim časom alebo financiami.  Vytvárame ‚contributing community‘, kde si ľudia vzájomne pomáhajú pri svojom raste a dopade. Je to náš kľúčový cieľ, takže obrovská vďaka za aktívne zapojenie sa každého jedného v vás!

✅ 400 partnerských organizácií, ktorým naše smerovanie dáva zmysel a podporujú nás.

✅ 270 účastníkov Krúžkov sa rozvíjalo v našom unikátnom programe v 30-ich aktívnych Krúžkoch v rámci celého Slovenska, USA, Luxemburgu, online aj v iných štátoch.

✅ 4000 prepojení na platforme GROWNi – doteraz našlo novú prácu, dostalo sa na školu v zahraničí, využilo 1:1 alebo skupinové formáty na sebarozvoj, odovzdalo expertízu v zmysluplných projektoch a rôznym iným spôsobom sa prepojilo s ľuďmi a iniciatívami s podobnými hodnotami a drivom.

✅ 30 úradníkov a úradníčok zo štátnej a verejnej správy je aktuálne zapojených do prvého pilotného ročníka programu Public Leadership Academy, ktorý sme úspešne spustili v spolupráci s Nexteriou, Teach for Slovakia a Klubom úradníkov dobrej vôle.

✅ 100 študentov zo Slovenska, ako i zo zahraničia, študovalo v ďalšom školskom roku na LEAF Academy.

✅ Postupne začíname prechádzať na viaczdrojové financovanie.  Takže sme vďační za síce zníženú, ale naďalej pokračujúcu podporu nášho hlavného donora, ako aj za podporu zatiaľ 8 nových donorov, bez podpory ktorých by sme nevedeli fungovať.


A to nie je všetko!

  • V spolupráci s BrainBoard, ktorý vytvorili TOP Slováci žijúci v Amerike, s cieľom pomôcť na Slovensku svojou expertízou, sme prepájali startupy, projekty v štátnej správe a v neziskovom sektore pre ich ďalší skokový rozvoj.
  • VAIA z Plánu obnovy sme spolu s Nexteriou spolupracovali na projekte pre študentov odchádzajúcich do zahraničia, s cieľom nájsť si komunitu a rýchlo sa zorientovať v novom prostredí.

Tešíme sa z veľkého počtu zaujímavých prepojení a za mnohé vyberáme:

  • Peter Kelemen, ex-president EU v Procter & Gamble, žijúci vo Švajčiarsku sa našiel s košickým startupom StačíUvariť a pracuje ako dobrovoľník na jeho rozvoji.
  • Adam Ďurica, z popredého slovenského VC fondu odovzdával pol roka skúsenosti mladým podnikateľom v pracovnej skupine s výbornými ohlasmi.
  • Katka Jakubčeková pomohla svojej mentee ako mentorka a zohrala kľúčovú úlohu počas úspešného prijímacieho procesu na College of Europe v Belgicku.

Aké eventy sú za nami a ktoré plánujeme?

Komunitné stretnutia sú pre nás jednou z priorít, keďže cítime veľkú podporu od vás, a zároveň potrebu stretávať sa viac osobne. Preto budeme pre vás pripravovať čo najviac komunitných eventov.

Počas roka sme absolvovali:

  • Interné eventy: Summer LEAF Party aj s LEAF Academy a formálno – neformálny OFFSITE, na ktorom sme plánovali ďalšie napredovanie a novinky v rámci našej organizácie.
  • Externé eventy: Odštartovali sme pilotný event GROWNi mixér, špeciálne pre mladých ľudí, hľadajúcich smerovanie v živote a kariére, kde sa krásne mixovala komunita študentov a podnikateľov.

Taktiež počas Impact Days alebo v novom projekte Chatovica – Makovica sa prepájali rôzni ľudia z biznisového aj neziskového sektora, ktorí podporujú našu filozofiu. Táto trojdňová session bola plná inšpiratívnych rozhovorov, workshopov, nápadov a aktívnych plánov pre rozvoj a kultiváciu nášho Slovenska.

  • Eventy programov: Účastníci našich programov sa po ich úspešnom absolvovaní stretli, aby spoločne zdieľali svoje dojmy a ďalšie plány pre sebarozvoj, či už to boli Krúžkovica, Summer Social event programu PLA alebo ceremoniál programu Scholarship.
Akcia GROWNi mixér

Tešíme sa vášmu záujmu a pozitívnemu ohlasu, preto nadväzujeme na tieto eventy a počas jesene  pokračujeme v plánovaní ďalších Impact Days, Chatovíc, Krúžkovíc, Mixérov a iných stretnutí komunít, ktoré nás pospájajú, prepoja a naštartujú nové alebo existujúce projekty a nápady, či už tvoje alebo spolupracujúcich organizácií.

V decembri to vyvrcholí veľkým Vianočným LEAF večierkom pre našu širšiu komunitu a veľmi sa na tento zážitok tešíme (bližšie info čoskoro).


LEAF MEMBERSHIP

Veľkou novinkou je príprava a spustenie nového konceptu LEAF Členstva.  Členom sa môže stať ktokoľvek, komu su blízke naše hodnoty a vízia, má chuť aktívne pracovať na sebe, a zároveň pomáhať v komunite, ako aj finančne podporovať LEAF. Ponúkame tak možnosť spolupráce a prepojenia s inými ľuďmi s podobným nastavením – členmi komunity a príležitosti na rozvoj a dopad.

V auguste sme spustili prihlasovanie pre účastníkov Krúžkov, v októbri spúšťame kampaň cielenú na absolventov LEAF programov.

Fundraisingová kampaň

Na zabezpečenie fungovania našej organizácie musíme prejsť na viaczdrojové financovanie. Sme radi, že s pomocou nášho hlavného donora ako i viacerých nových ľudí sme boli schopní zabezpečiť zdroje na naše ďalšie fungovanie, ktoré nám dáva potrebnú stabilitu v tomto školskom roku.  Zároveň musíme ale dlhodobo nájsť zdroje financovania zo sprostredkovania pracovných príležitostí a z príspevkov členov našej komunity.  Tiež sa musíme naučiť využívať zdroje z grantov. Krátkodobo potrebujeme teraz na jeseň naštartovať fundraisingovú kampaň a výrazne rozšíriť rady našich podporovateľov pre ďalšie roky.


Čo je nové v našich programoch?

logo GROWNi
  • Inovujeme a na trh práce plánujeme priniesť spojenie 10 ročnej expertízy talent assessmentu a poznanie partnerských firiem vo forme nástroja na tzv. “Job matching” a databázu talentov. 
  • Zreťazujeme úspešných Slovákov a Slovenky v zahraničí a doma, v rôznych formátoch tak, aby boli ich znalosti dostupné pre kohokoľvek.
  • Práve napĺňame novú sekciu tzv. Flexi jobs – pre ľudí, ktorí potrebujú flexibilitu – či už mamy (v spolupráci s Pracujúce mamy) alebo podnikavcov, ktorí potrebujú skrátené úväzky, projekty, či remote/hybridné fungovanie.
  • Pracujeme na tvorbe digitálnych komunít pre vzdelávacie organizácie na Slovensku – DofE, Sokratov Inštitút, DASATO, Nexteria, Future Generation Europe.
logo LEAF krúžky

Krúžky – náš vzdelávací program, prechádza veľkou zmenou. Zaradili sme ho medzi programy dostupné len pre členov LEAF komunity. Členské je príspevkom na rozvoj aktivít, vzdelávanie, eventy všetkých členov. Aktuálne pripravujeme školenie moderátorov a otvárame nové Krúžky. Sme radi, že v našej komunite sa mnohí účastníci rozhodli pokračovať v programe a budeme sa naďalej zameriavať na podporu sebapoznania a sebarozvoja v Krúžkoch. >> viac o Krúžkoch

Logo LEAF Academy

LEAF Academy – medzinárodná stredná škola pokračuje v novom školskom roku. Už ôsmy ročník Academy sme zahájili so 73 študentami, ktorých sme privítali orientačným týždňom plným prírody, teambuildingu, čítania a spoločne navareného jedla. Viac o LEAF Academy

Logo Mentória

Teacher Development Programs – program pre učiteľov a školy, pokračuje vo svojom poslaní robiť pozitívne zmeny v školstve, tentokrát ako samostatná organizácia s vystihujúcim názvom Mentória, ktorú naďalej podporujeme www.mentoria.sk

Logo štipendiá

LEAF Scholarships (stredoškolské štipendiá do zahraničia) – od septembra pokračujú pod krídlami svojej absolventskej organizácie a všetky informácie nájdete na stránke www.chcemstipko.sk


Ako sa vieš teraz zapojiť do aktivít LEAFu

Ako môžeš pomôcť ty nám alebo iným organizáciám a jednotlivcom, ktorí kultivujú Slovensko, a zároveň seba obohatiť?

👉 Staň sa účastníkom alebo moderátorom Krúžkov, prípadne odporuč nám ďalších ľudí na: kruzky@leaf.sk. Môžeš rásť po profesionálnej aj osobnostnej stránke. >> viac o Krúžkoch

👉 Pozri si príležitosti na GROWNi a:

👉 Staň sa členom LEAF komunity (bližšie info na membership@leaf.sk) alebo prosím reaguj na našu kampaň v polovici októbra, kedy plánujeme osloviť alumni našich programov.

👉 Staň sa účastníkom nového ročníka PLA – prihlasovanie je možne do 2.novembra. (viac na www.publicacademy.sk/.)

👉 Príď na pravidelné neformálne stretnutia (zatiaľ iba v Bratislave, pre viac info napíš na:  community@leaf.sk) alebo sa zúčastni niektorého externého eventu, na ktorý budeš pozvaný.


Ak máš nejakú otázku, postreh alebo nápad, prosím kontaktuj nás: info@leaf.sk

Teším sa na ďalšiu spoluprácu!

Braňo Kleskeň – jeden zo zakladateľov LEAFu